
Toen Loonbedrijf Kennes uit Bavel (NB) in 2016 een samenwerking aanging met Groeikracht, haakte geitenhouder Robert Jansen (45) direct aan. “Voorheen liet ik mijn grond wel onderzoeken, maar nu doen we er echt iets mee.”

“Biologisch krachtvoer is bijna dubbel zo duur als regulier krachtvoer. Voor mij is het dus erg interessant om mijn ruwvoerproductie en -kwaliteit goed voor elkaar te hebben. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een onafhankelijk voeradviseur die mij kon adviseren op het gebied van ruwvoerteelt. Zo kwam ik bij Groeikracht uit.”

Jan Zeinstra (34) zit samen met zijn ouders, oom en tante in een maatschap in Noardburgum, Friesland. Ze melken 330 koeien en hebben 132 hectare grasland.

“Net als in Nederland is ook in België grond erg duur. Met een onafhankelijk teeltadvies behalen we meer opbrengst per hectare. We betalen er graag voor, het is namelijk zo terugverdiend!”

Melkveehouder Arnold van Schriek leerde Groeikracht kennen toen Gerard Abbink zijn begeleider van het BES project werd. Voor deze 2-jarige BedrijfsEigen Stikstofnorm-pilot ligt de nadruk op evenwichtsbemesting met dierlijke mest. Van Schriek waardeert vooral de praktijkgerichte benadering van Gerard en Groeikracht: “Het gaat verder dan de meeste voorlichting, het blijft niet bij een theoretisch verhaaltje.”