• info@groeikrachtbv.nl

  • Voslaan 7, Beltrum

  • (+31) 6 50 700 648

Arnold van Schriek

Arnold van Schriek

Melkveehouder Arnold van Schriek leerde Groeikracht kennen toen Gerard Abbink zijn begeleider van het BES project werd. Voor deze 2-jarige BedrijfsEigen Stikstofnorm-pilot ligt de nadruk op evenwichtsbemesting met dierlijke mest. Van Schriek waardeert vooral de praktijkgerichte benadering van Gerard en Groeikracht: "Het gaat verder dan de meeste voorlichting, het blijft niet bij een theoretisch verhaaltje."

 

Op welke manier kon Groeikracht Arnold van dienst zijn? "Gerard gaf aan dat ik voor de maximale stikstofbenutting in het rantsoen naast een scherp eiwit gehalte van 150 gr vooral ook veel energie moet voeren. Daarom hebben we een MKS kuil aangelegd, naast de snijmaïs. De MKS bevat heel veel geconcentreerde energie, waardoor we meer eiwit uit eigen gras kunnen benutten. Op die manier hebben we de meeste opbrengst van eigen land en reduceren we de uitstoot."

 

Eigen draai aan advies

Het BES project is niet het enige project waaraan Arnold deelneemt. De melkveehouder uit Voorst omarmt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. "Ik ben geen boer die alles bij het oude wil houden. We moeten meebewegen, met de regelgeving en met de maatschappij." Arnold is erg actief in de sector en bezoekt vele bijeenkomsten, demonstraties en studieclubs. Het is echter niet zo dat hij alle adviezen klakkeloos opvolgt. "Ik ben van het informatie vergaren en verander niet zomaar mijn bedrijfsvoering van de één op andere dag. Met alle informatie samen probeer ik een lijn uit te zetten die past bij mijn bedrijf."

 

Innovatief en duurzaam

Over de samenwerking met Groeikracht is Arnold al met al heel tevreden. "De toekomst ligt sowieso bij onafhankelijk advies. "Ook de ontwikkeling van multidisciplinaire projectgroepen juicht hij toe, waarin bijvoorbeeld veeartsen samenwerken met teeltadviseurs en nutritionisten in het belang van boeren en hun dieren. Voor zijn eigen bedrijfsvoering hoopt Arnold dat de derogatie er in de toekomst af zal gaan, hij zoveel mogelijk eigen krachtvoer kan gaan verbouwen en dat er bedrijfsspecifieke normen komen. Een nieuw bedrijfsbord voor aan de weg is al in ontwikkeling. Wat er op komt te staan? "Melkveehouderij van Schriek, Innovatief en duurzaam"

 

Arnold van Schriek woont in Voorst met zijn vrouw en twee kinderen. Hij melkt op dit moment 100 koeien en teelt mais en gras op 70ha zandgrond. Zoon Gijs is na zijn studie onlangs gestart bij Groeikracht en wordt klaargestoomd als opvolger. Gijs heeft Arnolds' nieuwsgierigheid en neemt samen met Arnold deel aan een aantal projecten. Om de boerenbedrijfsvoering inzichtelijk te maken voor geïnteresseerden, deelt Gijs het reilen en zeilen van Melkveehouderij Van Schriek op Facebook.