• info@groeikrachtbv.nl

  • Voslaan 7, Beltrum

  • (+31) 6 50 700 648

Jan Zeinstra, Maatschap Zeinstra

Jan Zeinstra (34) zit samen met zijn ouders, oom en tante in een maatschap in Noardburgum, Friesland. Ze melken 330 koeien en hebben 132 hectare grasland.

 

“Een paar jaar geleden vielen de resultaten van ons eigen land nogal tegen. Ik ben toen gaan zoeken naar iemand die ons kon begeleiden, zonder dat we vast zouden zitten aan bepaalde producten. Via een studiegroep kwam ik bij Groeikracht terecht.”


Hersteloperatie
Jan en Gerard Abbink gingen samen aan de slag. “We hebben eerst een hersteloperatie uitgevoerd, op basis van de zuurtegraad van de grond. De bemesting hebben we anders verdeeld dan de jaren ervoor, zowel qua tijdsplanning als hoeveelheden. Verder hebben we gericht zwavel en kali toegevoegd.”


Combinatie van factoren
Dat groeiseizoen werd ook de maairoutine omgegooid: “in plaats van iedere zes weken, maaiden we we iedere vier/vijf weken. De resultaten waren erg goed, al blijft het lastig om die op te hangen aan bepaalde handeling of externe factoren. Ik denk dat het een combinatie van beiden is geweest.”


Geen standaard riedeltje
“Gerard draait geen standaard riedeltje af, maar is erg fanatiek op de inhoud. Hij spitst zijn advies toe op ons bedrijf. Het is voor hem een voordeel dat hij zelf ook op zandgrond boert, hij brengt zijn ervaring van thuis mee. Dat praat heel gemakkelijk. Voor mij is een adviseur dan iemand met wie ik samen tot de beste prestaties komt. De vele cijfers en verhoudingen in rapporten en analyses krijgen aan de hand van een goede adviseur echt betekenis. Het advies is dan de eerste stap, vervolgens is het aan mij om de uitvoering tot een succes te maken!”